Loading...

In de opmars naar State of the Art, waar de Cultuursector op 8 oktober wordt uitgenodigd mee te denken over de stand van zaken op het gebied van kunst en cultuur in Leiden, is het belangrijk even terug te blikken op het afgelopen jaar. Hieronder vindt u een overzicht van alle Leiden aan Tafel sessies van het afgelopen jaar. Kijk voor een uitgebreid verslag van alle sessies ook op de website van Leiden aan Tafel. 

Leiden aan Tafel #16 – We Are Leiden

‘Hoe heten we nieuwkomers – statushouders, expats, internationale studenten – welkom in Leiden?’ Dat was de vraag die de gasten van deze zestiende ‘Leiden aan Tafel’ bij elkaar bracht.

Leiden aan Tafel #15 – Cultuur en Kennis

Dat cultuur en kennis het unieke DNA vormen van Leiden staat inmiddels niet meer ter discussie. Maar de scharnierwerking tussen die twee moet veel zichtbaarder worden. De vraag: hoe dan?

Leiden aan Tafel #14 – Vormgeven van de Stad

Valt er nog wel iets vorm te geven in een stad die al zo mooi is? Zeker. Want Leiden is groter dan de historische binnenstad. Vergeet niet de verstedelijkingsopgave en de klimaatadaptatie. Genoeg te doen dus voor architecten en andere vormgevers van de stad. Maar hoe?

Leiden aan Tafel #13 – Nachtcultuur

‘Hoe zorgen we ervoor dat Leiden ook ’s nachts bruist? Hoe creëren we een nachtleven waar jong talent een kans krijgt? Waar jongeren, studenten en dance-liefhebbers samen een nachtje doorhalen? Waar plek is voor een underground scene? En waar buren niet klagen, maar meedenken?

Leiden aan Tafel #12 – Kunst en Zorg 

Kunst en zorg: het zijn twee sectoren die elkaar al regelmatig weten te vinden. Maar er is nog veel meer mogelijk. Dat begint met goed laten zien wat er al gebeurt, de succesvolle vrijages ontsluiten; met de onzichtbare pareltjes ter inspiratie zichtbaar maken. En met beseffen dat resultaten en effecten niet altijd keihard definieerbaar zijn.

Leiden aan Tafel #11 – Festivals

Festivals kunnen het culturele profiel van een stad versterken. Leiden heeft Werfpop, een internationaal filmfestival en dit jaar voor het eerst op Cultuurplein Lammermarkt het PUUR Winterfestival. Wat maakt deze festivals succesvol?

Leiden aan Tafel #10 – Regio en Water

Een reizende dansvoorstelling op het water, een drijvende bioscoop, een kunstproject rond de Rijn als levensader van de regio. Het thema Water raakte de juiste creatieve snaar tijdens een vervolgetentje over Kunst en de Regio. 

Leiden aan Tafel #9 – Kunst en Ondernemerschap

Leiden bruist meer dan ooit tevoren. Maar cultuursector en bedrijfsleven zien nog veel meer mogelijkheden. Gezamenlijk werken aan een duidelijk Leids profiel, is het devies.

Leiden aan Tafel #8 – Cultuureducatie

Hoe geef je lading aan wat je wilt zijn als stad: Leiden als Stad van Kunst en Wetenschap? Dan moet kunst- en cultuureducatie terug te vinden zijn in de haarvaten van je stad. Hoe je dat doet, daar vinden de gasten nog geen pasklaar antwoord op. Maar het begin, dat is er.

Leiden aan Tafel #7 – Kinderen en Kunst en Cultuur

Zet een aantal bevlogen kinderen en ‘nieuwkomers’ een middag bij elkaar aan tafel en de frisse ideeën hoe de stad nog leuker, aantrekkelijker en spannender kan worden, borrelen als vanzelf op. Leiden onder de loep.

Leiden aan Tafel #6 – Stad in Beweging

Hoe kunnen we kunst en cultuur (meer) laten aansluiten bij maatschappelijke opgaven en ambities van de stad? En hoe krijgen we die stad dan in beweging? 

Leiden aan Tafel #5 – Kunst en Wetenschap

Wees ambitieus. Haal grote namen uit de wereld van kunst en wetenschap tijdelijk naar Leiden. Maak ruimte en geld vrij voor artists in residence en… heb geduld. Dan moet het lukken om Leiden internationaal op de kaart te zetten als stad van kunst en kennis.

Leiden aan Tafel #4 – Kunst in de Openbare Ruimte

Verras ons! Die oproep aan kunstenaars zou het begin kunnen zijn van nieuwe beelden en iconen voor de stad. Want daar heeft Leiden ernstig behoefte aan. In tegenstelling tot steden als Utrecht of Rotterdam ontbreekt het hier aan verrassende kunst in de buitenruimte. 

Leiden aan Tafel #3 – Samenwerking in de Regio 

Een Leidse regio die samenwerkt op cultureel gebied: het wil nog niet van de grond komen. Een netwerk van enthousiasmerende voortrekkers zou helpen. En dat Leiden in 2022 European City of Science wordt, is voor de regio een kans die niet mag blijven liggen.

Leiden aan Tafel #2 – Ruimte voor Experiment

Meer werkruimte, presentatie-mogelijkheden en vooral meer experimenteerruimte: dat is waar jonge makers in Leiden komende jaren ernstig behoefte aan hebben. Een manifest moet die behoefte kracht bijzetten. Maar het is nog zoeken naar de juiste toon.

Leiden aan Tafel #1 – Het Cultuurkwartier

Dat er iets gaande is in het Cultuurkwartier staat buiten kijf. Maar hoe zorg je er nu voor dit dé plek in Leiden wordt waar iedereen wil zijn? Moet zijn, omdat het dáár gebeurt? De ‘bewoners’ van het Cultuurkwartier gaan daarover met elkaar in gesprek.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN