Loading...

De cultuursector komt langzaamaan weer op gang, maar vast staat dat de komende periode een hele lastige wordt. Hieronder enkele belangrijke links om op de hoogte te blijven.

Private fondsen bieden miljoenen aan steun
De BankGiro Loterij en een groot aantal private fondsen gaan samen de culturele sector ondersteuning geven voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim € 16 miljoen bijeen gebracht in het nieuw opgerichte – en tijdelijke – Kickstart Cultuurfonds. Lees hier meer over de verschillende bijdragers en de doelstellingen van dit fonds.

Theatersector stuurt brandbrief
Zuid-Hollandse theaters hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie Zuid-Holland, waarin zij om financiële steun vragen. Lees de brief hier.

Ministerie van OCW
Een extra steunpakket van €300 miljoen wordt vrijgemaakt ter ondersteuning van de culturele sector. Lees hier de brief van minister Van Engelshoven over deze maatregel. Meer duidelijkheid over de invulling van het steunpakket vind je in deze handige infographic.

Minister van Engelshoven schreef een brief over de gevolgen van de coronacrisis voor de sector en de maatregelen waaraan gewerkt wordt. Lees de brief hier.

Minister Van Engelshoven (Cultuur) heeft  vrijdagmiddag 27 maart maatregelen bekendgemaakt om de Nederlandse cultuursector te steunen. Zie het nieuwsbericht op de OCW-site. Lees vooral ook de complete brief, die veel extra informatie bevat.

Minsterie van SZW
Het ministerie verlengt de NOW – de tijdelijke noodmaatregel voor overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Lees hier de brief die minister Koolmees aan de Kamer stuurde.

Ministerie van VWS
Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus. Lees hier meer.

Gemeente Leiden
Het infopunt voor ondernemers, waaronder ZZP’ers, vind je hier.

Wethouder Yvonne van Delft stuurde donderdag 9 april deze brief naar Leidse kunstenaars, makers, medewerkers en bestuurders van culturele instellingen en organisaties.

Rijksoverheid
Het centrale informatiepunt vind je hier.

Een (op wo. 8 april geactualiseerde) Nieuwsbrief van het ministerie van OCW over de coronacisis is hier te lezen.

Prins Bernhard Cultuurfonds
Heeft jouw organisatie steun nodig? Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert een grote collectie-actie waaraan alle cultuurinstellingen kunnen meedoen. Aanmelden kan hier.

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)
Voor de cultuureducatie en amateurkunst heeft kenniscentrum LKCA een pagina samengesteld met informatieve hyperlinks. Deze zijn hier te lezen. Ook is een schatting gemaakt van de financiële schade – zie hier.

FNV Zelfstandigen
ZZP’ers zitten in de knel , FNV Zelfstandigen zette statistieken en de nodige informatie op een rijtje.

Ministerie van OCW
Minister van Engelshoven schreef een brief over de gevolgen van de coronacrisis voor de sector en de maatregelen waaraan gewerkt wordt. Lees de brief hier.

Kunstenbond
Raakt de huidige crisis jou als ZZP’er in de culturele/creatieve sector? Meld het hier!

Financiële steun aanvragen als ZZP’er? Het kan nu! De Kunstenbond zette alle informatie op een rijtje.

Kunsten ’92
Deze organisatie is een onderzoek gestart naar de gevolgen van de crisis voor de sector. Lees hier de brief die zij stuurden aan minister van Engelshoven en lees hier meer over de acties die zij ondernemen.

De nieuwsbrief over de taskforce van Kunsten ’92 lees je hier.

Culturele en creatieve sector roept kabinet op tot overbruggings- en garantiefonds – lees hier meer, inclusief de noodoproep aan minister van Engelshoven.

Samen met Federatie Creatieve Industrie, Federatie Cultuur, Creatieve Coalitie stuurde Kunsten ’92 een brief aan cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer. Lees de brief hier.

Kamer van Koophandel
Het ‘coronaloket’ vind je hier.

FNV Zelfstandigen
Mede op verzoek van de overheid heeft FNV Zelfstandigen een vragenlijst opgesteld waarin ze alle ervaringen van zzp’ers bundelen. De lijst invullen kan hier.

ZZP Nederland
Hier vind je de pagina met alle belangrijke updates voor ZZP’ers. Op vrijdag 27 maart worden de definitieve maatregelen van de overheid hier gepubliceerd.

Blaauwberg
Blaauwberg gooit de frequentie van nieuwsbrieven omhoog. Lees hier de editie van 16 april.

Corona: wat komt hierna? Lees hier de uitgebreide nieuwsbrief.

De Federatie van Werkgeversverenigingen in de Cultuur
In een brief aan minister-president Rutte en VNG-voorzitter Van Zanen wordt de volgende oproep gedaan: ‘Steun de gemeentelijk gefinancierde culturele organisaties en niet-gesubsidieerde culturele organisaties die veelal draaien op vrijwilligers met financiële bijdragen van de rijksoverheid.’ De brief vind je hier.

Cultuurfonds Leiden

Het Cultuurfonds Leiden wil dat de stad Leiden een aantrekkelijke plaats voor cultureel ondernemerskunstenaars en creatievelingen is en stelt zich op als kraamkamer voor vernieuwende, betekenisvolle en soms ook nog kwetsbare artistieke concepten.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN