Loading...

Velvet Music is dé plek waar je de Leidse muziekliefhebber tegenkomt. Niet toevallig dus dat hier Peel Slowly And See ontstond. Het diverse muziekfestival wordt mogelijk gemaakt met steun van Cultuurfonds Leiden en beleeft op 23 februari in de Leidsche Schouwburg zijn negende editie. Op een regenachtige ochtend, met een kop koffie op de Chesterfields in Velvet en The Beatles op de achtergrond, vertellen organisatoren Mark Siera, Marcel van Schooten en Francis de Souza over hun festival, hun ambities en de Leidse muziekscene.

Mark: We willen met het festival de diversiteit van de platenzaak uitstralen. Als je hier in Velvet doorloopt naar achter heb je na de pop de wereldmuziek, dan heb je Nederlandstalig, klassiek, funk, jazz, blues en alle genres die daarbuiten vallen.

Marcel: Bij een goede platenzaak staat iemand achter de balie met kennis, iemand die jou nieuwe dingen laat horen. Dat is wat we met het festival ook willen. We laten ons publiek zien dat er nog veel meer is dan je zou denken. Sommigen van de artiesten op het programma ken je misschien wel, of je hebt hun namen op zijn minst gehoord, maar nu zie je ze in een compleet andere situatie in de prachtige schouwburg.

Mark: Eigenlijk wil ik het liefst dat mensen het allemaal niet kennen. Toch zijn we niet alleen maar underground, soms zijn we ook ranzig commercieel.

Francis: In de toekomst denken mensen misschien wel: Peel Slowly komt eraan, ik weet nog niet wat er komt maar ik koop vast een kaartje.

In de wandelgangen wordt Peel Slowly And See al voorzichtig ‘het South by Southwest van Leiden’ genoemd. Durven jullie dat al te zeggen?

Mark: Ze hebben daar toffe dingen, je kunt er een kroeg binnenlopen en dan staat Bruce Springsteen daar te spelen. Leuk als wij dat voor elkaar kunnen krijgen. Maar ik denk dat wij eerder te vergelijken zijn met Le Guess Who in Utrecht of Crossing Border in Den Haag. Nederland heeft veel mooie festivals maar in Leiden hebben we dat, op Werfpop na, nog niet.

Marcel: En dat terwijl we wel de ideale stad hebben voor een festival, met zo’n compact centrum. Je loopt overal zo heen.

Francis: De komende jaren willen we ook wel echt groter worden. We houden de Schouwburg als hoofdlocatie maar zouden graag meer locaties toevoegen. Dan wordt het echt een stadsfestivalletje.

Mark: Ik hoorde dat het Cultuurkwartier het meest geconcentreerde cultuurkwartier van Nederland is. Nergens anders in Nederland is zoveel cultuur geconcentreerd binnen een straal van 300 meter. Het is aan ons om daar iets mee te doen, lijkt me een schot voor open doel.

Wij willen hét Leidse stadsfestival zijn. In Utrecht zijn mensen trots op Le Guess Who. Van hun bezoekers komt veertig procent uit het buitenland en dat merken we tot hier in de winkel. Dan komen er Duitsers en Brazilianen langs, die hebben gehoord dat dit een goede winkel is – ik wil niet opscheppen maar dat is ook zo – en komen hier platen kopen van artiesten die op het festival spelen. Dat is supertof en het is zeker ook een doel voor Peel Slowly And See: dat ze in Utrecht gaan merken dat wij er zijn.

Zien jullie in de toekomst ook ruimte voor samenwerking met partners binnen de stad?

Mark: Momenteel bestaat het festival al uit een samenwerking tussen de X, Jazzed Up, Subblicious, Velvet en de Leidsche Schouwburg. Door meerdere organisaties te betrekken bereik je ook weer een groter publiek. Een film namens de bioscopen, een lezing vanuit de universiteit: dat lijkt me leuk en spannend.

Marcel: We hebben een hele leuke stad waar veel gebeurt, daardoor merk je dat de wil om samen te werken groot is. We breiden dit jaar bijvoorbeeld uit door een samenwerking met BplusC, zij hebben een pand vlak naast de Schouwburg. Wij vroegen of we daar ook iets mochten doen en ze zeiden meteen heel enthousiast ja.

Wat betekent de steun van Cultuurfonds Leiden voor het festival?

Marcel: Die steun maakt veel mogelijk, bijvoorbeeld het feit dat we al bijna rond zijn met het programma. We kunnen de artiesten garanderen dat ze betaald worden. Zonder die garantie word je toch voorzichtiger in wat je boekt. Daarnaast is het inhoudelijk heel fijn dat het Cultuurfonds en Gemeente Leiden laten zien dat ze je initiatief ondersteunen. Dat is een boodschap.

Mark: En het is een investering in de stad. Met een festival als het onze overstijg je hopelijk ook ‘het Leidse.’ Mensen denken te snel: provinciestadje, daar ga ik niet heen. Wij organiseren het gaafste festival van Nederland en het is toevallig in Leiden.

Francis: Een mooi festival kan een hele nieuwe visie op de stad bieden. Dat had je ook met Incubate in Tilburg. Niet een stad waar je normaal gesproken snel heen zou gaan, maar dankzij een festival voor alternatieve muziek kwamen mensen vanuit binnen- buitenland. Alles fleurt op, de hotels zitten vol, dat zijn interessante dingen.

Mark: Le Guess Who heeft Le Mini Who, dan staan er in winkels en kroegen allemaal gekke bands te spelen. Ik zou het fantastisch vinden als wij dat in de toekomst kunnen doen. Eén grote headliner op de Lammermarkt, daarna bands op de raarste plekken door de hele stad en dan nog hét festival, het feestje. Daarin is ook heel veel ruimte voor samenwerking met het filmfestival, de universiteit en nog veel meer partners.

Tot slot: wat mogen mensen echt niet missen op 23 febuari?

Francis: Slumberland is één jongen met twee stellingkasten vol rare instrumentjes – een föhn, een naaimachine, een typmachine, een platenspeler – die allemaal elektronisch verbonden zijn en waarmee hij muziek maakt. Af en toe zingt hij er een beetje overheen. Heel atmosferisch, heel ritmisch, echt te gek.

Mark: Mensen komen misschien voor singer-songwriters als Pitou en Nona, krijgen vervolgens een schop in de ballen bij The Sugarcoat Mindbombs, ze worden heel erg verrast door Slumberland en gaan vervolgens keihard dansen bij St. Paul. Dan heb je toch een topavond gehad?

De negende editie van Peel Slowly and See vindt op 23 februari plaats in de Leidsche Schouwburg. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN