Loading...

Op 17 mei vond in Museum De Lakenhal, Gebr. De Nobel en de Leidse Schouwburg de Industry Day plaats, met aansluitend de eerste post-corona Cultuurborrel.


Hoe kun je het beste fondsen werven, hoe werkt de inschrijving van de Kunstroute en waar kun je een atelier of oefenruimte vinden? In verschillende sessies vertelden experts meer over deze onderwerpen. Ook maakten de deelnemers kennis met de nieuwe Leidse Raadsleden die gaan over kunst, cultuur en vastgoed. Bovendien gingen de Raadsleden in gesprek met directeuren van Leidse podia en musea.Programma
In Museum De Lakenhal lag de focus op de beeldende kunsten en was er veel aandacht voor best practices. Hoe zorgen kunstenaars voor funding van hun werk, hoe krijgen ze het geëxposeerd, hoe betrekken ze het publiek? Kunstenaar Nina Mathijsen sprak over het realiseren van project Van Kade tot Zelfkant, een community-project waarbij in de singelparken van Leiden met behulp van traditionele technieken de stof Saai wordt gemaakt. Het publiek kan gedurende het hele proces aansluiten en meehelpen. 


Onderzoeker Yi-Han Yen en kunstenaar Ju-An Hsieh werken aan MorePlants2022. In samenwerking met Hortus realiseren ze een project met events, workshops en een podcast over plantensex, planten in verhalen en mens/plant interactie. Ze vertelden hoe ze met funding-platform Voor de Kunst het geld bij elkaar kregen.


Ook in Gebr. De Nobel (waar de focus op de Podiumkunsten lag) was er veel aandacht voor hoe je als kunstenaar/artiest het slimste geld kunt vinden. Guido v/d Ende (planontwikkeling & fondsenwerving) en Murat Aslancik-Eymes (projectadviseur Fonds 1818) deelden hun tips met het publiek, zoals vroeg beginnen met een goed plan en dito begroting, niet te zuinig aanvragen en in gesprek gaan met een fonds voordat je aanvraagt. 


Eva de Klerk deelde haar lessen over 20 jaar broedplaatsen ontwikkelen zoals de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Zij stelde bijvoorbeeld dat broedplaatsen niet als iets tijdelijks gezien moeten worden, maar als een permanente verrijking van het culturele leven in een stad. Ook gaf zij aan dat steden een broedplaatsenbeleid zouden moeten hebben, en zelf betaalbare werkplekken moeten creëren. Ze adviseerde bovendien om mensen als adviseur of bestuurder van broedplaatsen aan te stellen die verstand van zaken hebben, en dit werk niet uit te besteden aan bureaus die dit werk slechts als een van hun vele werkzaamheden zien. Hierover ging zij in gesprek met wethouder Yvonne van Delft. Singer-songwriter Melle en de groep Kiwi Club zorgden voor de muzikale omlijsting in Gebr. De Nobel.


De Raadsleden werden intussen door Cultuurfonds Leiden-directeur Guido Marchena op energieke wijze langs de verschillende locaties geleid om zich overal voor te stellen, aan te geven hoe ze bereikt kunnen worden (zie gemeenteraadLeiden.nl voor alle contactinfo) en te luisteren naar wat beeldende kunstenaars en podiumkunstenaars de belangrijkste aandachtspunten vonden. Daarnaast maakten zij in de Schouwburg kennis met enkele directeuren van Leidse culturele instellingen zoals musea en podia. Ook hier ging de discussie over budgetten, maar ook bijvoorbeeld over openbaar vervoer. Behoorlijk schokkend was bijvoorbeeld de constatering dat er naar en vanuit verschillende Leidse wijken (zoals de Merenwijk) na 20.00 uur nog maar 1x per uur een bus rijdt! Veel cultuur in het centrum, zoals festivals, films, theater- en muziekvoorstellingen, wordt daarmee ontoegankelijker.


De middag werd afgesloten met een goedbezochte Cultuurborrel in Gebr. De Nobel. De volgende Cultuurborrel zal in het najaar plaatsvinden in de Stadsgehoorzaal.


De Industry Day en Cultuurborrel werden dit jaar georganiseerd en mogelijk gemaakt door Museum De Lakenhal, Nieuwplaatz, Cultuurfonds Leiden en Gemeente Leiden.

Cultuurfonds Leiden

Het Cultuurfonds Leiden wil dat de stad Leiden een aantrekkelijke plaats voor cultureel ondernemerskunstenaars en creatievelingen is en stelt zich op als kraamkamer voor vernieuwende, betekenisvolle en soms ook nog kwetsbare artistieke concepten.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN