Loading...

De Koreaanse kunstenaar Kimsooja is de winnaar van de allereerste Lucas Art Award. Dat werd afgelopen maandag besloten door een vijfkoppige jury die werd voorgezeten door Kitty Zijlmans (zonder stemrecht) en bestond uit beeldend kunstenaar Emma van Noort, voorzitter van COC Leiden Debbie Helaha, wethouder Cultuur Yvonne van Delft, Dick van Broekhuizen, conservator bij Museum Beelden aan Zee, en beeldhouwer Josua Wechsler. De jury prijst het werk van Kimsooja vanwege haar artistieke inhoud en de impact die ze kan hebben op de stad. Het is de bedoeling het uiteindelijke kunstwerk in 2021 te realiseren. De Lucas Art Award wordt uitgereikt door het Lucas van Leyden Fonds, dat bestuurlijk is ondergebracht bij Cultuurfonds Leiden.

Het werk van Kimsooja (1957) weet op fascinerende wijze zaken als sociaal-culturele identiteit, zelfbewustzijn, en gemeenschapszin aan de orde te stellen. Kimsooja werkt afwisselend in Seoul, Parijs en New York en heeft veel ervaring met werk in de openbare ruimte. Dat het patroon van ‘naald en draad’ in haar werk veel terugkomt is geen toeval: verbinding staat altijd centraal. De jury van de Lucas Art Award verwacht dat het werk van Kimsooja voor Leiden een ervaring zal zijn: een visueel verbluffend en gelaagd werk in de openbare ruimte van het stadscentrum. Onderstaand schetsontwerp is een eerste voorstel waarbij een proces van haalbaarheid en draagvlak in de stad van groot belang is. Samen met bewoners en andere betrokkenen wordt bekeken hoe en waar het ontwerp gestalte kan krijgen.

Het eerste schetsontwerp, dat geldt als uitgangspunt voor de volgende fase.

Jurylid Emma van Noort licht toe: ‘Op een centrale locatie heeft dit werk potentie om een rol te gaan spelen in het leven van de Leidenaar en direct in het oog te springen van bezoekers aan de stad. Je kunt bij dit kunstwerk met mensen afspreken, een eerste date hebben, er hopelijk zelfs onderdeel van worden.’ Volgens Dick van Broekhuizen zal het beeld van Kimsooja voor Leiden een beleving worden: ‘Een werk dat niet zou misstaan in Barcelona of Bilbao.’ Josua Wechsler, die zelf in 2019 de BPS-Award van Beelden In Leiden won, noemt het werk ‘een groot gebaar, met de mogelijkheid om mensen te verenigen.’

Voorzitter Kitty Zijlmans tijdens de jurering. Foto: Eelkje Colmjon.

Nu de winnaar is gekozen, zijn de technische haalbaarheid en het draagvlak onder de Leidse gemeenschap de volgende punten op de agenda. Bij het oprichten van de Lucas Art Award is de stad als canvas aan de kunstenaar voorgelegd. Het is nu de taak van het Lucas van Leyden Fonds om de stad van stap tot stap te informeren, te betrekken en op die manier draagvlak te creëren.

Cultuurfonds Leiden

Het Cultuurfonds Leiden wil dat de stad Leiden een aantrekkelijke plaats voor cultureel ondernemerskunstenaars en creatievelingen is en stelt zich op als kraamkamer voor vernieuwende, betekenisvolle en soms ook nog kwetsbare artistieke concepten.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN