Loading...

Stadscuratorium, Lucas Art Award, nieuwe projecten en nieuwe website.

Afgelopen herfst ging Leiden op het symposium State of the Public Art in gesprek over het hoe, wat, waar, wie en waarom van kunst in de openbare ruimte. Sindsdien heeft het Lucas van Leyden Fonds niet stilgezeten. Het Fonds, opgericht met als doel zich sterk te maken voor kunst in de openbare ruimte van Leiden, kondigt vandaag grote ontwikkelingen aan.

Stadscuratorium

Om de doelstellingen en ambities van het Fonds optimaal vorm te geven, is er een stadscuratorium ingesteld met zes experts op het gebied van beeldende kunst in de openbare ruimte. Het curatorium behandelt aanvragen uit de stad en fungeert als aanjager van beeldende kunst in de openbare ruimte. Het curatorium houdt zich naast het aanjagen van nieuwe vormen van beeldende kunst ook bezig met de vaste openbare kunstcollectie van de stad Leiden.

Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden, treedt op als voorzitter. Verder bestaat het stadscuratorium uit Jeroen Boomgaard, Annelies Dijkman, Colin Huizing, Winnie Koekelbergh en Sandrine van Noort. Mirjam Flik heeft als algemeen coördinator de dagelijkse leiding over het Fonds. Kijk hier voor meer informatie over de leden van het stadscuratorium.

Lucas Art Award

Vanaf 2020 wordt jaarlijks een aantal toonaangevende (inter)nationale kunstenaars voorgedragen door scouts voor de Lucas Art Award. De kunstenaars zijn (bewezen) in staat met hun werk een relatie te leggen tussen kunst, wetenschap en de stedelijke omgeving. Er worden drie kunstenaars voorgesteld en zij zullen worden uitgenodigd om een schetsvoorstel en haalbaarheidsplan voor te leggen aan een externe jury. Ieder jaar zal er in het kader van de Lucas Art Award een opdracht worden verleend.

De kunstenaars die dit jaar zijn geselecteerd zijn Kimsooja, Cristina Lucas en Nicky Assmann. Lees hier meer over de geselecteerde kunstenaars.

Projecten

Het Lucas van Leyden Fonds ondersteunt projecten ten behoeve van kunst in de Leidse publieke ruimte. Enkele projecten zijn reeds gehonoreerd, anderen zijn in ontwikkeling. Het Lucas van Leyden Fonds draagt onder anderen bij aan de Frans de Wit beeldentuin in het Ankerpark, Beelden in Leiden en Walk of Waste. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten.

Meer weten over het Lucas van Leyden Fonds en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Dat doe je op de website en natuurlijk op Facebook, Instagram en Twitter.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN