Dance Company The Kitchen X Roos Tulen / Interactieve dansinstallatie Mensenstelsel @ Kunstroute Leiden

 

Tijdens Kunstroute Leiden (zaterdag 25 & zondag 26 september 2021) presenteren Dance Company The Kitchen en ervaringskunstenaar Roos Tulen een interactieve dansinstallatie. Mensenstelsel neemt het zogenoemde butterfly effect als uitgangspunt: dat kleine veranderingen onvoorziene gevolgen kunnen hebben. Alles in het universum is constant in beweging en alles kan elkaar beïnvloeden. De constellatie van beschilderde bolvormen die oplichten in blacklight vormt een microkosmos waarin twee dansers zich tot elkaar en tot deze hemellichamen verhouden.

De installatie bestaat uit een tiental grote ballonnen die door de bezoekers beschilderd kunnen worden. Op gezette tijden wordt de installatie geactiveerd door twee dansers, die in bepaalde delen van de choreografie met improvisatie zullen reageren op de schilderingen. De bezoekers dragen dus actief bij aan het kunstwerk, maken er onderdeel van uit en hebben invloed op het verloop ervan. De choreografie zal geen twee keer exact hetzelfde zijn.

Mensenstelsel is een interdisciplinaire cross-over tussen ervaringskunst en theaterdans, waarbij een cruciale rol is weggelegd voor de bezoeker. Het actief betrekken van het publiek is een gemene deler in de artistieke praktijk van ervaringskunstenaar Roos Tulen en die van choreograaf Jamie de Groot. In deze dansinstallatie hebben de kunstenaar, choreograaf, dansers en bezoekers een gelijkwaardig aandeel; zij hebben allen een scheppende rol, zijn betrokken bij het maakproces en de uitkomst daarvan. De dansinstallatie is veranderlijk, letterlijk in beweging, zoals ook het universum zelf. Bijzonder aan Mensenstelsel is dat de vorm de thematiek belichaamt, namelijk dat een kleine handeling grote gevolgen kan hebben.

Kunstinstallatie: Roos Tulen
Choreografie: Jamie de Groot i.s.m. de dansers
Dansers: Frederik Kaijser & Thu Hang Pham
Muziek: Jamie de Groot
Kostuums: Esmee Regte

Mogelijk gemaakt met steun van Cultuurfonds Leiden.