In Nederland kennen veel mensen de Matthäus-Passion en we kennen allemaal dezelfde, prachtige, ’tweekorige’ versie. Muziekwetenschappers vermoedden al een tijdje dat er een veel vroegere versie heeft bestaan: de ‘Oer-Matthäus.’ Echter, daarvan is geen handschrift van Bach bewaard gebleven.
De Nederlandse musicoloog Rens Bijma, die veel onderzoek naar Bach doet, heeft een reconstructie gemaakt van de oerversie. Deze ‘enkelkorige’ versie biedt een unieke kijk op wat de kern van de Matthäus is én leent zich heel goed voor deze tijd omdat deze met een veel kleinere bezetting kan worden gespeeld. Deze versie wordt voor het allereerst uitgevoerd door Johannes & Friends.

Johannes Leertouwer heeft de Matthäus-Passion vaak uitgevoerd, als violist én als dirigent.
Hij verdiepte zich in de vele ideeën die er zijn over de best mogelijke uitvoering. Later – als dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht – bracht hij vernieuwingen in praktijk, en voerde hij de Matthäus uit met tien solisten die ook de twee koren vormen. Met een collectief van musici die door de jaren heen meewerkten aan zijn uitvoeringen, realiseert Johannes nu dit bijzondere project.

 

De Oer-Matthäus wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van Cultuurfonds Leiden. Op dinsdag 30 maart 2021 om 19.00 uur zendt NPO Radio 4 in het avondconcert een opname van de Oer-Matthäus uit en vanaf Goede Vrijdag, 2 april, is een videoregistratie te zien via klassiekemuziek.nl en de website van de Stadsgehoorzaal Leiden. Meer weten? Lees verder op LeidsCement.