Brave New World
Hoe beïnvloeden nieuwe technologische ontwikkelingen ons dagelijks leven? Deze vraag staat centraal tijdens Brave New World op 2 en 3 november. Brave New World is een nieuw festival in Leiden over de impact van nieuwe technologie op de toekomst. Het festival vindt plaats tijdens het Leiden International Film Festival.
Ons leven wordt meer en meer beïnvloed door de ontwikkeling van nieuwe technologie: wat zijn straks de maatschappelijke gevolgen en ethische vragen die volgen op technologische innovatie? Tijdens het festival Brave New World, dat plaatsvindt op 2 en 3 november 2016 in de Stadsgehoorzaal Leiden, belichten spraakmakende sprekers uit binnen- en buitenland wat technologie doet met onze manier van leven. Kunst, cultuur, filosofie, wetenschap, storytelling en innovatie komen allemaal samen in het programma van dit nieuwe festival over de toekomst, en het publiek wordt uitgedaagd om als pioniers vooruit te kijken naar een ‘nieuwe wereld’.
Het evenement is bedoeld voor iedereen die op een of andere manier inspeelt op de ontwikkelingen in de toekomst: kunstenaars, futurologen, beleidsmakers, consultants, ondernemers, innovatie managers, ontwikkelaars, hackers, gamers en regisseurs. De kwesties die aan bod komen, zijn niet alleen interessante denkoefeningen of gedachte-experimenten maar kunnen daadwerkelijk inspireren en aanzetten tot nieuwe wetenschappelijke of zakelijke ontwikkelingen, voortgang in beleid en regelgeving en een betere samenwerking met andere sectoren.
Voor het programma van de eerste editie zijn (inter)nationale sprekers, zoals Nathaniel Raymond (Harvard Humanitarian Initiative), Ben Hammersley (BBC/Wired), Rachel Armstrong (Black Sky Thinking), David Levy (Retro-Computers Ltd), Jaya Baloo (KPN telecom), Floris Kaayk (Artist), Maarten Oonk (Deloitte), Annelien Bredenoord (UMC Utrecht/D66) uitgenodigd om in Leiden te spreken. Daarnaast spreken ook verschillende medewerkers van de Universiteit Leiden tijdens Brave New World, zoals Rob Zwijnenberg, hoogleraar op de interacties tussen kunst en wetenschappen, en Leidse geleerden Bernhard Hommel en Christine Mummery (LUMC).
Naast bijzondere sprekers, kan het publiek rekenen op:
- Businesskansen, voortgang op beleid en regelgeving en inzicht in innovatietrajecten.
- Netwerken en krachten bundelen met overheid, bedrijfsleven, creatieve industrie wetenschap en politiek
- Inspiratie uit de kunstwereld.
Vooruitblik op onze toekomst
Tijdens de twee dagen blijft het niet alleen bij interessante denkoefeningen of inspirerende praatjes; Brave New World wordt elke dag afgesloten met een workshop waarin sprekers en deelnemers samen een kort filmscript schrijven naar aanleiding van de thema's die besproken zijn. Deze scripts worden door 48 Hour Film Project binnen 48 uur geproduceerd en zullen vervolgens online en op het Leiden International Film Festival worden getoond.
Founding Partners
Brave New World wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Leiden, het Centre for Innovation Universiteit Leiden, de Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden, Luris en het Leiden International Film Festival.