• Tafel 1: Govert de Kok en Jeroen Maters maken zich sterk voor het Cultuurkwartier als epicentrum van creativiteit en innovatie.
  • Tafel 2: Meta Knol zoekt een 'imker' die actief de verbinding gaat leggen tussen cultuur en kennis.
  • Tafel 3: Resi van der Ploeg onderzoekt de verbinding tussen kunst en zorg. De aanwezigen die zich rond deze tafel schaarden gaan eind november een brainstormsessie houden.
  • Tafel 4: Jelle Verheijen wil de stad opnieuw vormgeven tijdens een 'festival van de transformatie.'
  • Tafel 5: Eric Lourrensen en Martijn Braat gaan namens de Leidse Nachtraad op zoek naar een nachtburgemeester: 'Iemand die campagne voert en aanspreekpunt is tussen gemeente en podia. '
  • Tafel 6: Lot Vegter pleit voor ruimte voor experiment: 'Nieuwplaatz gaat een jaarlijkse productie maken gericht op experiment. Samen met Theater Ins Blau, muziektheatercollectief mc KASSETT en Beelden in Leiden. Ingrediënten: spannende cross-overs, vooraf
  • Tafel 7: Pepijn Smit wil met We Are Leiden de nieuwsgierigheid in de stad aanwakkeren. Het idee leeft om brugwachtershuisjes in te richten als plek voor nieuwkomers. Deze kunnen een schakel zijn tussen wijken en de stad.
  • Tafel 8: 'Er is in Leiden geen openbare kunst met een wow-effect of werk waarvoor mensen speciaal naar Leiden komen,' aldus Joque Mulder en Michiel van Poelgeest. 'Dat willen wij doen: geen sokkels, maar iets groots, met kwaliteit. Dat kan uitgevoerd word
  • Tafel 9: Annette ter Haar weet zeker dat het vernieuwen van de stad niet kan zonder jongeren en nieuwkomers: 'Er komt een kunst- en cultuurfestival met de naam ‘Voor alles en iedereen’. Voor en door jongeren en kinderen, en nieuwkomers in het algemeen. Om
22 oktober 2018,

State of the Art - verslag

‘Tijd om het net op te halen’

Na anderhalf jaar ‘Leiden aan tafel’ en maar liefst zestien etentjes later is het tijd om het net op te halen. Wat is er tot nu toe bereikt? Tijdens State of the Art op 8 oktober in de Red Carpet Lounge blijkt de energie tot grote hoogte te stijgen en worden er nog meer mooie plannen gesmeed.

“Het idee voor de etentjes is ooit ontstaan vanuit de gedachte dat als je de energie opzoekt van de sector zelf en dat verbreed naar buiten de sector, je ook andere ideeën krijgt”, legt cultuurmakelaar Mirjam Flik uit. “We hebben de etentjes laten hosten door mensen die een visie op de stad hebben. Zij namen allemaal hun eigen netwerk mee. Het mooie is dat er nu vanuit gezamenlijkheid naar veel onderwerpen wordt gekeken. Dat is echt winst.”

Wethouder Yvonne van Delft was zelf ook aanwezig bij twee van de etentjes. “Het waren zulke leuke bijeenkomsten die echt een mindshift bij mij teweegbrachten. Het mooie is dat de stad zichzelf organiseert, ik heb het gevoel dat ik even niet aan de beurt ben. De eerste ingrediënten die al eerder zijn opgehaald neem ik mee in de komende cultuurnota.” Mirjam Flik: “Vandaag kijken we hoe we een volgende stap kunnen zetten.”

Magazine on the Spot was aanwezig op State of the Art en maakte dit uitgebreide verslag.