POWERED BY: Cultuurfonds Leiden

De cultuurmakelaar wil een partner zijn voor kunstenaars, makers en culturele organisaties en in het beginstadium betrokken zijn bij plannen en ideeën. Bij de beslissing tot cofinanciering hanteert Cultuurfonds Leiden criteria als artistieke kwaliteit, structuurversterking, netwerkvorming, publieksbereik, innovatie  en samenwerking. Ze biedt financiële ondersteuning aan potentieel artistieke initiatieven die: vernieuwend, kwalitatief sterk, spraakmakend, betekenisvol en/of nog kwetsbaar in financieel en organisatorisch opzicht, zijn. De cultuurmakelaar helpt daarnaast initiatiefnemers bij de conceptuele vorming, bij de organisatorische opzet en bij het zoeken naar financiële middelen. Het Cultuurfonds maakt jaarlijks de keuze om een aantal festivals  extra te ondersteunen. Deze festivals kunnen rekenen op een kwaliteitsstempel: ‘powered by CFL’.  

Dit zijn alle iniatieven die momenteel in een of meerdere vormen door Cultuurfonds Leiden worden gesteund: 

Peel Slowly and See

Een zeer divers muziekfestival voor en door bekende Leidse muziekliefhebbers, begonnen in een achterafkamer en dit jaar alweer toe aan de 10de editie, met 18 acts op 3 locaties. Ondanks deze snelle groei en de grote verscheidenheid aan muziekstijlen levert ‘Slowly’ nergens in op sfeer of kwaliteit, en Cultuurfonds helpt graag mee met hun plannen om hét stadsfestival van Leiden te worden.

O’Nine Festival 

Iedere Leidenaar heeft minstens een keer in zijn leven bij de Korenbrug staan meezingen met coverband O’Nine. Nu richten de mannen hun blik naar buiten, en organiseren sinds 2019 een eigen zomerfestival  op een groot terrein buiten het Leidse centrum. Een mooie opvulling van het gat dat Summer Jazz heeft achtergelaten.

Nina Bobo in Theater de Generator

Nina Bobo is een productie die gebruik maakt van theater om vergeten trauma te erkennen.  Door de ogen van jonge Indische Nederlanders blikt Koen Verheijden, zelf derde generatie “Indo”,  terug naar een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederlands-Indië. Door middel van interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek brengt hij een reconstructie van de gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog en de Onafhankelijksheisverklaring van Indonesië ten tonele.

LISFE 

Film doet het goed in Leiden en LISFE, kort (!) voor Leiden International Short Film Experience, draagt daar aan bij. Een onderscheidend filmfestival met een nieuw management, dat met een frisse blik en unieke kijk op korte film een boost geeft aan Leiden als filmfestivalstad.

Cultuurkwartier

Met de ontwikkeling van het Cultuurkwartier, een unieke samenwerking tussen ondernemers, cultuurinstellingen en Leiden Marketing gaat Leiden beschikken over de grootste cultuurdichtheid van Nederland per vierkante kilometer. Cultuurfonds Leiden vindt het belangrijk dat zowel muziek (Gebr. De Nobel), film (het nieuwe Kijkhuis), theater (Stadsgehoorzaal) beeldende kunst (Museum de Lakenhal)  en culturele centra (Scheltema) samenkomen rond de Lammermarkt.

leidsCement 

Cultuurfonds Leiden steunt ook de ontwikkeling van leidsCement: een online makersplatform in aanbouw. Op deze digitale Gouden Gids zal niet alleen iedere maker te vinden zijn die gevonden wil worden, maar komt er ook plek voor nieuws, achtergrondartikelen en agendapunten ‘in potlood’ waar events die nog in de planfase zijn meer vorm kunnen krijgen door ze te delen met de Leidse creatieve community.