Onder de loep: Rijksmuseum van Oudheden


Door op 23 februari 2016

Het Rijksmuseum van Oudheden opende in december weer de deuren voor het publiek nadat het museum zeven maanden gesloten was. Op dit moment is de nieuwe opstelling van de vaste tentoonstelling De Klassieke Wereld weer te bezoeken. Het museum beschikt over veel archeologische voorwerpen uit de klassieke wereld (Griekenland en Italië) en het Midden-Oosten, maar ook over vondsten uit de Nederlandse bodem.

"Wij zijn een tentoonstellingenfabriek", aldus directeur Wim Weijland. RMO heeft een grote vaste collectie, maar er zijn door het jaar heen ook veel tijdelijke exposities in het museum te bezichtigen. Zo openen er op 1 april vier nieuwe tijdelijke tentoonstellingen in het RMO. Vanaf oktober gaat de nieuwe vaste Egypte-collectie weer open en dan is de renovatie afgerond. Naast de exposities in eigen huis, zet het RMO tentoonstellingen op over de hele wereld.

Een inkijk in de activiteiten van het RMO met directeur Wim Weijland:

...

Verbouwing

Wim Weijland: "Het was een behoorlijk ingrijpende verbouwing omdat er asbest verwijderd moest worden in de Tempelzaal; we zijn zeven maanden dicht geweest. We hebben er eerst over getwijfeld om de rest van het museum en de tentoonstellingen open te houden, maar dat was eigenlijk geen doen omdat we geen voorzieningen hadden. Daarom hebben we in deze periode allerlei projecten opgepakt en de tentoonstellingszalen verbouwd en opnieuw ingericht. De omloop op de eerste verdieping is de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen geworden. Waar de tijdelijke tentoonstellingszalen zich bevonden, is nu de vaste Griekse collectie en de expositieruimte voor onze Romeinse en Etruskische collecties is ook vernieuwd. De vaste tentoonstelling over Egypte, die in april opent, was erg '2000' en dat hebben we ook veranderd."

...

Kunst en de Oudheid

Wim Weijland: "De Griekse en Romeinse Oudheid is altijd een inspiratie geweest voor voor kunstenaars, maar ook voor toneelschrijvers en auteurs. We proberen in het RMO vaak verbinding te maken tussen onze tentoonstellingen en kunst. Vanaf april stellen wij bijvoorbeeld twintig schilderijen van kunstenaar Teun van Staveren tentoon. Zijn werken hebben de Romeinse ruïnes in de stad Baalbek als onderwerp. Onze Tempelzaal is al vaak het decor geweest van muziekconcerten en we hebben hier ook in 2013 de theatervoorstelling Hyllos van de Veenfabriek gehad."

...

RMO en de Nacht van de Viool

Wim Weijland: "Komend jaar is het thema van de Nacht van de Viool: Vier eeuwen vioolmuziek. We zijn ons in de afgelopen jaren veel meer gaan concentreren op klassieke muziek en zigeunermuziek, en we hebben de cross-overs met andere muziekstijlen losgelaten. De Nacht van de Viool is tot stand gekomen door samenwerking met violist Joan Berkhemer. Na een optreden in 2012 van zijn vioolensemble Mokum Strings is het idee ontstaan voor de Nacht van de Viool. Komend jaar hebben we eigenlijk de ambitie om ook andere locaties, in de buurt bij het RMO, te betrekken bij het evenement."

...

RMO buiten Leiden

Wim Weijland: "Ca. 1700 voorwerpen van RMO zijn nu in bruikleen door kleinere instellingen in Nederland. Behalve dat we voorwerpen uitlenen, maken we zelf ook grotere tentoonstellingen die reizen langs internationale musea. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze tentoonstelling Petra (2013) ook opgebouwd in Jordanië. Wij werden gevraagd of wij dat wilden doen en hebben het gecombineerd met educatie aan conservatoren en studenten daar."

...

Samenwerking met ondernemers

Wim Weijland: "De plannen liggen er om samen te werken met grote bedrijven en ondernemers voor jaarlijkse lezingen op naam in onze Tempelzaal. We hebben al jaarlijks de UNESCO lezing in het RMO, maar wij willen meer van dit soort tradities ontwikkelen. Zo ontstaan er evenementen en lezingen die steeds weer bij ons terugkeren. Wij bieden bedrijven en organisaties niet alleen de ruimte, maar kunnen ook ondersteunen bij de opzet van hun lezing en programma's."



Tweeten