• Onder de loep: Rijksmuseum van Oudheden

    Door op 23 februari 2016

    Het Rijksmuseum van Oudheden opende in december weer de deuren voor het publiek nadat het museum zeven maanden gesloten was. Op dit moment is de nieuwe opstelling van de vaste tentoonstelling De Klassieke Wereld weer te bezoeken. Het museum is nog niet volledig open voor publiek; vanaf april opent het RMO de nieuwe vaste Egypte-collectie weer.

    Lees verder

  • De berg is altijd aanwezig

    Door op 10 december 2015

    De berg Fuji is in Japan overal te zien en daardoor beroemd. Vanaf 10 december kan deze berg ook in Leiden bezichtigd worden in Japanmuseum SieboldHuis. In de tentoonstelling 'Fuji, Iconische berg in beeld' wordt de berg belicht aan de hand van meer dan 140 prenten.

    Lees verder

  • Een ode aan de moderne muziek

    Door op 28 november 2015

    Het muziektheaterstuk RAARRR is een pleidooi voor abstractie. Regisseur Joep van der Geest rebelleert samen met de jonge componiste Lam Lai uit Hong Kong en vaste muzikale en theatrale krachten van de Veenfabriek tegen het hermetische imago van moderne muziek. Op 11 december gaat de voorstelling in première in theater Ins Blau.

    Lees verder

  • Kayleigh: LIFF behind the scenes

    Door op 05 november 2015

    Cultuurfonds-ambassadrice Kayleigh Tervooren is op dit moment volop in de weer voor het Leiden International Film Festival."Het Leiden International Film Festival is alweer halverwege," schrijft ze. "Tijd om de balans op te maken."

    Lees verder

  • Kunst in Leiden

    Door op 02 november 2015

    Het werk van kunstenaars Marjolein van Haasteren en Remko Koopman hangt op dit moment bij Cultuurfonds Leiden. Naast hun eigen werk, vormen de twee kunstenaars al meer dan een jaar een gelegenheidsduo met een gedeelde interesse voor wetenschap.

    Lees verder

  • Onze ambassadeurs: Michiel van Poelgeest & Kayleigh Tervooren

    Door op 27 oktober 2015

    Behalve een Cultuurmakelaar heeft Cultuurfonds Leiden ook twee ambassadeurs: Michiel van Poelgeest en Kayleigh Tervooren. Zij zijn namens Cultuurfonds Leiden aanwezig bij uiteenlopende culturele evenementen in de stad. Van opening van een tentoonstelling tot een festival, je kunt ze overal tegenkomen. Hoog tijd dus om ze aan je voor te stellen!

    Lees verder

  • Peen en Ui over de Nacht van Kunst & Kennis

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 07 augustus 2014

    De Leidse cultuursector zou hoogstwaarschijnlijk vandaag de dag niet zo bruisend zijn zonder de onvermoeide inzet van Jennefer Verbeek en Danny Molenaar, van Stichting Peen & Ui. Wie bekend is met de Leidse kunst en cultuur zal Peen & Ui voornamelijk kennen van de Open|Makers aan de Markt werkplek waar jonge en innovatieve cultuurmakers de kans krijgen om nieuwe projecten te lanceren. Ter gelegenheid van deze blogreeks over Kunst en Kennis spraken wij op een zonovergoten Aalmarkt met Jennefer en Danny over cultureel ondernemerschap, Leiden als stad van kunst en kennis, en de toekomst van het Open|Makers project.

    Lees verder

  • Interview Legal Bodies organisator Yasco Horsman

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 06 juni 2014

    Enkele weken geleden vond de conferentie Legal Bodies plaats aan de Universiteit Leiden. Deze conferentie werd georganiseerd vanuit het LUCAS instituut, een onderzoeksinstituut dat de relatie tussen de kunsten en de samenleving onderzoekt. Interessant aan de conferentie was dat ze samenwerkten met Cultuur?Barbaar! Deze organisatie onderzoekt net als LUCAS, de wisselwerking tussen kunst, wetenschap en maatschappij, maar gaat daarbij uit van een kunstzinnige aanpak met muziek, exposities, poëzie en dans.

    Lees verder

  • Cultuur?Barbaar! festival 2014

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 28 april 2014

    De afgelopen maanden hebben we enkele blogs geschreven over het culturele klimaat in Leiden. Ons uitgangspunt bij het schrijven is dat we een groot belang hechten aan samenwerking tussen verschillende Leidse instanties zoals de kunstsector, de detailhandel en de universiteit, en dat we er in geloven dat een samenwerking veel te bieden heeft aan deze instellingen. De voorbeelden die we tot nu toe hebben besproken, zoals Verrassend Winkelweekend en LISFE, laten zien wat een goede samenwerking tussen detailhandel en kunstsector, of tussen stad en studenteninitiatief kan opleveren. Aan de andere kant maken deze voorbeelden ook duidelijk wat er nog verbeterd kan worden. Voor deze blog willen wij ingaan op onze eigen ervaring bij het organiseren van het initiatief Cultuur?Barbaar! Festival.

    Lees verder

  • Cultuur?Barbaar! Blog maart 2014

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 27 maart 2014

    In onze vorige blogs zijn we kritisch ingegaan op bepaalde aspecten uit de culturele sector. Hierbij keken we vooral naar wat er beter zou kunnen, of wat er tot nog toe wellicht miste. In deze column willen we graag inzoomen op een voorbeeld van een cultureel project dat wat ons betreft gestaag aan de weg timmert en een goede kijk heeft op de mogelijkheden binnen de culturele sector in Leiden. We hebben het over het korte films festival LISFE (Leiden International Short Film Experience), dat dit jaar alweer haar zesde editie organiseert van 1 t/m 3 mei, in Scheltema Leiden.

    Lees verder

  • Vorm en inhoud

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 20 februari 2014

    In relatie tot onze zoektocht naar een betere samenwerking tussen de Universiteit en de Leidse cultuursector, noemden wij in onze vorige blogpost het Verrassend Winkelweekend (VWW). VWW is een goed voorbeeld van een productieve samenwerking tussen verschillende sectoren die beide erg belangrijk zijn voor het dagelijks leven in de Leidse binnenstad: cultuur en commercie.

    Lees verder

  • Waar blijft de universiteit?

    Door Van Engelenhoven & Van Kessel op 20 januari 2014

    Universiteit Leiden is een instelling die alom aanwezig is in de stad en het bijbehorende studentenleven is overal voelbaar. Allerlei interessante samenwerkingen met de universiteit liggen voor de hand. Waarom lukt het dan tot dusver niet om de universiteit productief te integreren in de Leidse kunst- en cultuursector?

    Lees verder

  • Perversie zonder schaamte of schuld bij Eva Lansink

    Door Allart Lakke op 07 januari 2014

    Eva Lansink schetst met haar grafiek, voornamelijk etsen, sculpturen en fotografie een wereld vervuld van exhibitionisme en perversie, van de driften. "Wij mensen zijn beesten en zouden dat iets meer moeten kunnen voelen. Die beestachtigheid moet volgens mij getoond worden."

    Lees verder

  • De ondividuen van Lenny Waasdorp

    Door Allart Lakke op 02 december 2013

    Een belangrijk onderscheid in de fotografie van Lenny Waasdorp is de registratie en verbeelding van de omgeving enerzijds en van het individu anderzijds. De identiteit van een persoon of de functionaliteit van een object kan aangetast worden en hierdoor veranderen. "De kern blootleggen is essentieel. Ik wil niet laten zien wat er al is, maar wat je geneigd bent te ontkennen. Dat die andere wereld er ook is."

    Lees verder

  • Barthel Brussee, lulligheid buitengewoon listig verpakt

    Door Allart Lakke op 06 november 2013

    Geen één-op-één vertaling van de werkelijkheid. Het moet er tegenaan leunen of schuren, met iets extra. Dat kenmerkt het bijna ontwapenende werk van Barthel Brussee, die de balans zoekt tussen relativering en een treurige ondertoon.

    Lees verder

  • Inge Reisberman en schoonheid met een dissonant

    Door Allart Lakke op 03 oktober 2013

    Het werk van Inge Reisberman bevindt zich op het grensvlak van fotografie, video en schilderkunst. "Vaak ben ik op zoek naar een beeld waar een dissonant in zit, een soort van lelijkheid. Dissonante elementen die je als een prettig verstorende onvanzelfsprekendheid kunt ervaren."

    Lees verder

  • Ik kan gelukkig mijn eigen werktijden bepalen

    Door Allart Lakke op 30 augustus 2013

    Johan Scherft tekent met grote precisie. Zijn specifieke kunde met papier als materiaal is typisch in zijn werk. Tevens ontwikkelde Johan Scherft bouwplaten van vooral vogels, die hem wereldwijd erkenning opleveren en won hij in maart 2013 de Familiekamer kunstprijs met de Gigantopithecus uit 2012.

    Lees verder

  • De extreme precisie van Rémi de Ligny

    Door Allart Lakke op 30 juli 2013

    Rémi de Ligny (1977, Saint Martin d’Heres) is opgegroeid én woont en werkt in Leiden. Zijn beeldend werk is een toepassing van de collagetechniek van het dadaïsme en het constructivisme, maar dan met geavanceerde computerprogrammatuur en haarscherpe fotografie. Rémi de Ligny houdt van wetenschap en kunst, van precisie en visueel heldere beelden: "Mijn werk heeft de vorm van een kijkdoos en de inhoud is een metafoor. Ik streef bewust naar het evenwicht tussen unheimisch en hoopvol."

    Lees verder

  • Iets gruwelijks wordt daardoor mooi

    Door Allart Lakke op 03 juli 2013

    "Ik kijk naar de dood en het leven binnen de cyclus. Mijn opa en mijn vader waren beide slager, dat heeft mijn visie beïnvloedt. De slagerij en het dieren slachten als voedsel, in een ander leven zou ik patholoog anatoom zijn geworden. Ik heb die binnenwereld, het inwendige nooit eng gevonden, maar als gewoon ervaren. In mijn werk verwijs ik naar de zeventiende eeuw, de Gouden Eeuw, waarin massaal stillevens met dode dieren werden geschilderd. Nu vinden we dat beeld eng, vies, dat mag niet gezien worden. Ik wil het teruggeven aan de mensen. De wijze van weergave is vanzelfsprekend en heel aannemelijk en iets gruwelijks wordt daardoor mooi."

    Lees verder

  • In de stijl van Casper Faassen

    Door Allart Lakke op 04 juni 2013

    Ooit in 2006 was de baldadige kunstenaar nieuwsgierig naar het effect van het leegspuiten van een brandblusser in een smalle gang in de Haagweg 4. De witte gang vulde zich met intense mist, waaruit iemand kon opdoemen. En inderdaad, de volgende ochtend ontstond enige verbolgenheid onder de andere studiogebruikers. Later, veel later, gebruikte Casper Faassen (Leidschendam, 1975) die ervaring van mist, transparantie en diepte in het grote glazen drieluik getiteld 'Hover through the fog...'

    Lees verder

Older