

Met tentoonstellingen in de Stadsfoyer wil Cultuurfonds Leiden een divers aanbod laten zien van makers die betrokken zijn bij de stad. Zowel gevestigde als beginnende makers, van kunstenaar tot dichter, van fotograaf tot passievolle liefhebber en van eenling tot vereniging. In samenwerking met een wisselende curator zal er gewerkt worden aan mooie presentaties die om de 3 maanden wisselen.
Aankomend jaar zal beeldend kunstenaar Emma van Noort de tentoonstellingen cureren en verschillende initiatieven en makers samenbrengen.
In de stadsfoyer wisselen verrassende exposities elkaar af. Naast traditionele kunst, dat zeker de revue gaat passeren, is er ook ruimte om makers met een specifieke opdracht te benaderen. De Stadsfoyer draagt hier bij mee aan de zichtbaarheid van zowel amateur als professionele makers in de stad. Naar aanleiding van de vraag vanuit makers om meer mogelijkheden tot exposeren bieden we ruimte voor deze makers om hun werk te presenteren. De openingen van de expositie zijn tevens gelegenheden waarbij deze makers elkaar kunnen ontmoeten.
Expositie
Van februari tot april 2023 zal er werk getoond worden van grafisch ontwerper en kunstenaar Tim Juffermans. Van maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur kun je gratis naar deze expositie in de stadsfoyer.
In 2016 is Tim begonnen aan een monumentaal werk. Geïnspireerd door onder andere ‘het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden en werk van Jheronimus Bosch kreeg hij het idee voor het maken van een eigentijds drieluik waarin de klassieke thema’s hemel, aarde en hel op een eigen wijze zou verbeelden. Hij wilde het epische karakter van de verbeeldingen op klassieke drieluiken vangen en terugbrengen naar een micro niveau. Zes jaar later en meer dan 1250 uur verder, was het drieluik klaar en is het afgelopen zomer tentoongesteld tijdens de expositie ‘Trinity’ in de Hooglandse Kerk.
Tim is uitnodigd zijn werk wederom te exposeren maar dit maal in het stadhuis. Het drieluik van Lucas van Leiden is oorspronkelijk gemaakt voor de Pieterskerk. Toen dit een protestante kerk werd heeft het kunstwerk een plek gekregen in het stadhuis. Gelukkig werd het drieluik voor de stadhuisbrand verplaatst naar de Lakenhal waar het nog altijd te zien is. Geïnspireerd op de weg dat ‘het laatste oordeel’ heeft afgelegd krijgt nu ook het drieluik van Tim Juffermans een tijdelijke plek geven in het stadhuis.
De expositie is een solo expositie met diverse werken van Juffermans met als pronkstuk het drieluik.
Tim Juffermans – Unnatural Selection
Hij maakte een rafttocht in de bergen over de Rio Fonce (Colombia 2010) toen Tim iets hoorde wat hem veel deed denken aan een tattoo machine, een geluid dat hem niet vreemd is. Verwoed keek hij om zich heen, zoekende naar een tattooshop ergens tussen de bomen van de jungle. De gids lachte om Tim en vertelde dat het geluid dat hij hoorde geproduceerd werd door een piepklein vogeltje. Het vogeltje bleef onzichtbaar en hierdoor sloeg Tims toch al rijke fantasie op hol. De rest van de rafttocht heeft hij zitten peinzen over hoe een vogel eruit zou moeten zien die dat soort geluid maakt. Toen hij eindelijk weer in de nabijheid was van een stuk papier en een potlood ontwierp hij een tatoëervogel, een op het eerste oog doodnormale vogel, maar met een tattoo machine als kop.
Deze speelse integratie van natuur en techniek was het begin van wat uitgroeide tot de essentie van Juffermans zijn artistieke werk. Over de afgelopen 12 jaar is dit ontwikkeld tot een krachtige post-apocalyptische visie van de toekomst waar de natuur heeft terug geclaimd wat de mens heeft geproduceerd. De mens is naar de achtergrond verdwenen, of wellicht zelf uitgestorven, maar de sporen van de mens zijn niet simpelweg overwoekerd en verdwenen. In plaats daarvan zijn, tussen de ruïnes, nieuwe biotopen ontstaan waar surrealistische levensvormen, half dier en half machine, rondkruipen en zoemen, nesten en jagen. Juffermans zijn werk onderzoekt de wisselwerking tussen utopie en dystopie en biedt een origineel, tot nadenken stemmend perspectief op één van de belangrijkste problemen van onze tijd: Het blijvende effect van onze levensstijl op de Aarde. Het resultaat is een wereld van levendige beelden die zowel verontrustend als charmant zijn, zowel vervreemdend als uitermate vertrouwd.