Leiden Exposed

Met tentoonstellingen in de Stadsfoyer wil Cultuurfonds Leiden een divers aanbod laten zien van makers die betrokken zijn bij de stad. Zowel gevestigde als beginnende makers, van kunstenaar tot dichter, van fotograaf tot passievolle liefhebber en van eenling tot vereniging. In samenwerking met een wisselende curator zal er gewerkt worden aan mooie presentaties die om de 3 maanden wisselen. Tot eind september staat er een tentoonstelling van ROEM.

 

Leiden, de stad waar ooit kunstenaars als Rembrandt en Van Doesburg begonnen, maar ook snel vertrokken naar de culturele hotspots van toen zoals Amsterdam of Parijs. De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. Jonge kunstenaars dreigen weg te trekken uit Leiden. Kan dit ook anders?

 

Met de multidisciplinaire expositie ‘VOOR DE VORM’ kijken acht jonge Leidse makers van kunstenaarscollectief ROEM kritisch naar de rol van de maker in een stad als Leiden. Welk maatschappelijk doel kan je werk dienen? Welke relatie gaat je werk aan met andere thema’s in de stad? Hoe zorg je dat je autonoom blijft? Maar ook andersom: Wat betekent het als een stad ruimte biedt aan makers? Hoe zou dit vorm moeten krijgen? Wat voegt een gezond makersklimaat toe aan een stad als Leiden?

Vanuit het hart van de stad in de foyer van het stadhuis visualiseren de makers van ROEM deze vraagstukken vanuit verschillende kunstdisciplines. 

 

Gedurende drie maanden is de expositie te zien. Deze zal ook onderdeel zijn van verschillende evenementen in de stad zoals de Kunstroute en Days of Art & Science. 

 

Curator: Emma van Noort 

 

Kunstenaars:

Charlotte de Beus

Jeroen van Wijk

Julia July

Karl Karlas

Maaike van Everdingen

Maarten Slof

Sam Wilson Fletcher

Velowa

 

Praktisch

Locatie: Stadsfoyer stadhuis Leiden Breestraat (ingang plein)

Wanneer: vanaf 7 juli tm 1 oktober

Opening: 7 juli om 17.00 uur

Op werkdagen van 09.00-17.00 uur gratis te bekijken