Wat gaat er in Leiden gebeuren?
In februari 2016 volgde Mirjam Flik Michael Roumen op als cultuurmakelaar en directeur van het Cultuurfonds. Zij heeft deze baan voor een periode van drie jaar. Het Cultuurfonds, opgericht in 2008, heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een motor achter tal van ontwikkelingen op cultureel gebied in de stad.
Dit artikel verscheen in het bulletin van Ars Aemula Naturae.
Auteur: Joop Gans
“Mijn voorgangers hebben het fonds op de kaart gezet. Het cultureel ondernemerschap heeft een sterke impuls gekregen en er zijn verbindingen tot stand gekomen tussen verschillende culturele instellingen, de universiteit en bedrijven. Ook zijn een aantal op zichzelf staande culturele evenementen gebundeld in festivals met als gevolg een groter publieksbereik."
Mirjam Flik is van huis uit antropologe met een grote belangstelling voor de culturele sector. Haar vorige baan was in de stad Breda. Haar opdracht was de culturele wensen van de stad in kaart te brengen. Zij heeft een rijk arbeidsverleden. In tal van kortlopende opdrachten heeft zij een schat aan werkervaring opgedaan waar het gaat om het opgang brengen van veranderingsprocessen.
“Als buitenstaander – ik kom niet uit Leiden – moet je je bescheiden opstellen. Ik heb sinds ik begon in Leiden de eerste maanden zeker 400 gesprekken gevoerd om te ontdekken hoe de sfeer is. Ik kan alleen maar zeggen, het was een positieve ervaring. Er is sprake van een grote betrokkenheid en bereidheid tot samenwerking. De onderlinge gunfactor is hoog. Er gebeurt veel in Leiden. Het 3 oktoberfeest en de Lakenfeesten zijn uniek en daar komen ook veel mensen van buiten Leiden op af. De laatste jaren zijn er nieuwe initiatieven genomen die zeer succesvol zijn zoals de Nacht van Kunst en Kennis en het Leiden Internationaal Filmfestival. Het gaat er nu om dat we een flinke stap voorwaarts maken en we zullen beter gebruik moeten maken van het unieke dat Leiden ons te bieden heeft. Het is een gegeven dat het lastig concurreren is met de grote steden om ons heen. Alleen denken in grote namen op gebied van kunst en cultuur is niet duurzaam. Daar hebben we geen geld voor.”
Wat Flik de komende 3 jaren in de stad Leiden wil bereiken staat in het plan ‘Cultuurfonds Visie 2017-2019” - een nieuwe impuls voor Leiden’.
In de inleiding van de ‘Cultuurfondsvisie’ staat onder meer dat het Cultuurfonds Leiden zich tot nu toe heeft ontwikkeld ‘tot een unieke speler’: het fonds staat middenin de stad waardoor de cultuurmakelaar een goed overzicht heeft over wat er speelt. Vanuit dit sterke fundament is het nu de tijd om inhoudelijk nieuwe stappen te zetten: het Cultuurfonds Leiden wil het culturele profiel van Leiden verder aanscherpen en meer verdieping en kwaliteit toevoegen aan de programmering in de stad. De ambitie is om Leiden daarmee artistiek nadrukkelijker op de kaart te zetten. Het op de kaart zetten geschiedt vanuit vier sterke Leidse thema's: cultuur, kennis, historie en actualiteit.
Dit doet het Cultuurfonds Leiden door:
- Het actief stimuleren van nieuw kwalitatief aanbod en spraakmakende programmering.
- Kunst en cultuur te verbinden met de stedelijke, maatschappelijke en economische agenda.
- De samenwerking tussen cultuur en andere sectoren: bedrijfsleven, het onderwijs, de wetenschap, de zorg, de sport, de ondernemers.
- Het leggen van culturele verbindingen tussen Leiden en de regio.
Om bovengenoemde doelstellingen te kunnen bereiken zal een stadsprogrammeur een belangrijke rol gaan spelen. Pepijn Smit is aangesteld als stadsprogrammeur. De stadsprogrammeur gebruikt de hele stad (inclusief de binnenstad en reguliere podia als de stadsgehoorzaal, de Leidse Schouwburg, de bibliotheek en de musea) als podium, en nodigt groepen bewoners uit ideeën aan te dragen en activiteiten te ontplooien. Actuele maatschappelijke thema’s die leven in de binnenstad, wijken en regio koppelt hij aan de Leidse canon.
In 2017/2018 worden de huidige Signatures Cultuurweken doorontwikkeld naar drie inhoudelijk samenhangende festivals die de handtekening van de stad dragen (zie schema). De Signatures worden in nauwe samenwerking ontwikkeld door Cultuurfonds Leiden, de Leidse cultuursector en de Leidse stadsprogrammeur.
Het artikel verder lezen? Klik hier.