Leiden Aan Tafel voor kunst en cultuur
Hoe gaan we komende jaren de culturele sector van Leiden versterken? In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 richt Cultuurfonds Leiden zich o.a. op het ontwikkelen van een sterke cultuurvisie voor de stad. Maar het fonds doet dit niet alleen. Cultuurfonds gaat Aan Tafel met professionals en betrokkenen uit de culturele en creatieve sector, het bedrijfsleven en de kennissector. Tijdens ieder diner komt steeds een nieuw onderwerp op tafel waarover de tafelgasten met elkaar in gesprek gaan; met de diners hoopt Cultuurfonds een bijdrage te leveren aan een vergezicht voor kunst in cultuur in Leiden.
Een tiental diners vindt de komende maanden plaats in opmaat naar de verkiezingen. Het doel is dat deze gesprekken zichzelf voortzetten en dat er vanuit de tafels nieuwe initiatieven in gang worden gezet voor komende jaren, zoals o.a. de ontwikkeling van het Cultuurkwartier in Leiden en meer aandacht voor makers in de stad en regio.
Voor elk diner is een andere gastheer of -vrouw gevraagd om het het diner te organiseren. De tafelheren en -vrouwen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de maaltijd, maar zij dragen ook de andere tafelgasten voor hun diner aan en snijden het gesprek aan het begin van de avond aan.
Lees o.a. het interview met Mirjam Flik in het Leidsch Dagblad (25-11-2017) over Leiden Aan Tafel. Klik hier.
2018
Cultuurfonds Leiden is slechts initiatiefnemer van Leiden aan Tafel en hoopt dat er op deze tafelgesprekken verdere stappen volgen, zoals nieuwe bijeenkomsten, actieplannen en samenwerkingen. De tafelgasten van het Cultuurkwartier-diner gaan bijvoorbeeld samen verder met het opstellen van een manifest. Een strategische agenda, waarin de bewoners en betrokkenen van het gebied - het Cultuurkwartier - hun visie voor de toekomst van het gebied verwoorden. Voor wie? Voor de bewoners zelf, voor de stad en voor de politiek. Hoe? In tien korte standpunten. Met bravoure geschreven en groots gedacht, want dat is wat dit gebied verdient.
Like Leiden aan Tafel ook via Facebook.
Lees het online magazine
Ieder diner wordt verslagen door Magazine on the Spot en na ieder diner verschijnt een verslag van de avond op de nieuwe website.
Lees in dit online magazine wekelijks nieuwe verhalen over de ontwikkelingen in de Leidse kunst en cultuursector, inspirerende citaten en wat er gaat voortkomen uit de gesprekken die Aan Tafel zijn gevoerd.
1. Het Cultuurkwartier
In deze eerste editie van Leiden aan Tafel gaat het over culturele omslagen, aanhakers en broodnodige verbinders. Aan tafel zitten Mirjam Flik – cultuurmakelaar Leiden, Jeroen Maters – directeur Maters & Hermsen, oprichter ‘Vrienden van het Singelpark’, Nanette Ris – directeur Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal, Meta Knol – directeur De Lakenhal, Govert de Kok – directeur Bioscopen Leiden, Mark de Kruijk – directeur Westergasfabriek Amsterdam, Michaël Roumen – voormalig cultuurmakelaar Leiden, oprichter Leiden International Film Festival en eigenaar Marktsteeg 10. Lees het hele artikel.
2. Jonge makers
Zet tien jonge makers bij elkaar ‘aan tafel’, laat hen nadenken over hun toekomst en de hapklare brokken dienen zich in veelvoud aan. Deze keer zaten aan tafel: Lot Vegter – Sociaal ondernemer, Nieuwplaatz Leiden
Katherina Doxiadis – Producer, Rosa Allessie – Artistiek Leider De Afspraak, Jamie de Groot – Artistiek leider De Afspraak, Gijsje Heemskerk – Beeldend kunstenaar en tekstschrijver, Sven Meijers – Beeldend kunstenaar, Nieuwplaatz Leiden, Resi van der Ploeg – Beeldend kunstenaar. Joosje Bosch – Grafisch ontwerper, Anne van Duijn – Illustrator en Mirjam Flik – Cultuurmakelaar. Lees het hele artikel.
3. Samenwerking in de regio
Deze 'Leiden aan Tafel' vindt plaats in Oegstgeest! Een Leidse regio die samenwerkt op cultureel gebied: het wil nog niet van de grond komen. Een netwerk van enthousiasmerende voortrekkers zou helpen. Aan tafel zitten Mirjam Flik – Cultuurmakelaar Leiden, Lucien Geelhoed – Leiden Marketing, Femke Hameetman – kunsteducatie, MuseumLab en Mauritshuis, Jurrian Meijerhof – culturele studentenvereniging Prometheus, Arjen Pels Rijcken – collectiebeheerder en Jacowies Surie – kunstprojecten. Lees het hele artikel.
4. Kunst in de openbare ruimte
Verras ons! Die oproep aan kunstenaars zou het begin kunnen zijn van nieuwe beelden en iconen voor de stad. Want daar heeft Leiden ernstig behoefte aan. Aan tafel zitten Iemke van Dijk – beeldend kunstenaar, Gijsbert van Es – gemeente Leiden/journalist, Mirjam Flik – cultuurmakelaar, Janine Melai – beeldend kunstenaar, Joque Mulder – initiatiefnemer Beelden in Leiden, Sandrine van Noort – curator en kunstadviseur, Fons Verheijen – architect. Lees het hele artikel.
5. Kunst en wetenschap
Deze Aan Tafel gaat over Internationale ambities. Mirjam Flik – cultuurmakelaar Cultuurfonds Leiden. Het is een bijzondere setting. Gastvrouw Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, ontvangt haar gasten in de stal van boerderij Boterhuispolder. Tussen het gescharrel en geloei van de Lakenvelders door komt de discussie op gang over Leiden als stad van kunst en wetenschap. Lees het hele artikel.
6. De stad in beweging
De elf deelnemers aan deze tafel bij Pepijn Smit aten samen paella en deelden intussen hun passie, drijfveren en ambities. Een aantal opvallende quotes uitgelicht. Hoe kunnen we kunst en cultuur (meer) laten aansluiten bij maatschappelijke opgaven en ambities van de stad? En hoe krijgen we die stad dan in beweging? Lees het hele artikel.
7. Kinderen en cultuur
Zet een aantal bevlogen kinderen en ‘nieuwkomers’ een middag bij elkaar aan tafel en de frisse ideeën hoe de stad nog leuker, aantrekkelijker en spannender kan worden, borrelen als vanzelf op. Leiden onder de loep. Aan tafel zitten: Katya Akkari – moeder van twee kinderen, studeerde Engels in Syrië, Annick Dezitter – rector Da Vinci College Kagerstraat, Mirjam Flik – Cultuurmakelaar Leiden, Annette ter Haar – oprichter Technolab, Cato – leerling OBS De Vogels, Ana – leerling Visser ’t Hooft Lyceum en Morsal Toghyan – medewerker Technolab. Lees het hele artikel.
8. Cultuureducatie (kunst en onderwijs)
Cultuureducatie: overal, voor iedereen, een leven lang. Vanavond is niet alleen de avond van de mooie ideeën, maar ook van de goede vragen. Waarop in de loop van de tijd de antwoorden gevonden moeten worden. In de staart van de avond schuilt een gouden idee waarmee men niet morgen maar vandaag mee aan de slag wil. Lees het hele artikel.
9. Kunst en ondernemerschap
Leiden bruist meer dan ooit tevoren. Maar cultuursector en bedrijfsleven zien nog veel meer mogelijkheden. Gezamenlijk werken aan een duidelijk Leids profiel, is het devies. Aan tafel zitten Mirjam Flik – cultuurmakelaar Leiden, Harry Flore – voorzitter Ondernemersvereniging Bio Science Park, Govert de Kok – directeur Bioscopen Leiden, Erna Kortlang- voorzitter Stichting Ondernemend Leiden, Guido van de Laar – directeur Rijn Wonen, Ruud Visser – directeur Gebr. De Nobel, Caroline de Weerdt – advocaat Geelkerken Linskens Advocaten en Wim Weijland – directeur Rijksmuseum van Oudheden. Lees het hele artikel.
10. Regio en water
Thema Water biedt kansen regionale samenwerking. Het thema raakte de juiste creatieve snaar tijdens een vervolgetentje over Kunst en de Regio. Voorbij de scepsis over ‘grote broer Leiden’ en ‘klein Duimpje de regio’. Ook los van dit thema biedt samenwerking met de regio kansen. Lees het hele artikel. Lees het hele artikel.
11. Kunst en zorg
Kunst en zorg: het zijn twee sectoren die elkaar al regelmatig weten te vinden. Maar er is nog veel meer mogelijk. Dat begint met goed laten zien wat er al gebeurt, de succesvolle vrijages ontsluiten; met de onzichtbare pareltjes ter inspiratie zichtbaar maken. Lees het hele artikel.
Bezoek de website van Leiden aan Tafel
Bekijk ook onze trailer die werd gemaakt tijdens het diner over het Cultuurkwartier in Leiden.