15 oktober 2019,

Het Leiden van... Beau Artist

Bar Lokaal is verreweg de hotspot die het meest genoemd wordt in deze rubriek. Hoog tijd dus om eens terug te gaan naar de oorsprong en aan eigenaar Beau Artist te vragen wat nu eigenlijk zijn eigen favoriete plekken in Leiden zijn. En passant deelt Beau ook nog zijn visie op cultuur in de stad én bezorgt hij ons een regelrechte primeur.

Bar Lokaal wordt door bijzonder veel Leidenaren genoemd als favoriete plek. Hoe verklaar je dat succes?

‘Dit is een plek die low profile is. Gewoon, een zaak waar mensen gemakkelijk binnen kunnen lopen en eten of drinken, open van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat waardoor je echt iets voor de stad kunt betekenen. Een lokaal waar je binnenwandelt, vandaar ook de naam. Een plek zonder drempel waar iedereen zich comfortabel voelt.

Succes kun je nooit echt verklaren want dan wordt ondernemen heel makkelijk. Ik denk wel dat Leiden nog een beetje conservatief is: er mag wat meer durf komen, de saté met friet en spare ribs zijn hier niet weg te denken. Bar Lokaal is vooral verfrissend voor Leiden: makkelijk, verse producten, lekker eten. Dat moet de nieuwe norm zijn.’

Tanoor, Haven

‘Ik zie vaak dat grote ondernemers in de stad veel aandacht krijgen, terwijl ik zelf juist vaak bij een plek als deze kom. Een familiebedrijf met heerlijk eten en een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Bocconi in de Burgsteeg maakt zelf verse pasta, gewoon een kantine waar je even neerstrijkt. Ik zit ook heel vaak nog op mijn vaste stekkie bij de Engelenbak, een hele fijne plek die de sfeer van een brasserie ademt.’

Wibar, Willem Barentszstraat

‘Die gasten hebben heel hard geknokt om dit voor elkaar te krijgen . Dag in dag uit zijn ze bezig met fondsen werven en nieuwe partijen zoeken. Gave locatie ook voor een club, net buiten de stad op een bedrijventerrein waar je de hele nacht kunt dansen. Maar het is meer dan alleen een club, het is een cultuurbar. Ze willen een centrum worden voor jonge creatieve mensen, een broedplek waar je elkaar ontmoet, danst en ideeën uitwisselt.’

Het Kijkhuis, Vrouwenkerksteeg

‘Ik ben net vader geworden dus het komt er nu iets minder vaak van, maar voor die tijd was ik twee tot drie keer per week in de bioscoop te vinden. Vaak direct uit werk, en dan helemaal zen worden in die stoel. Rust, focussen op een groot scherm waarop een kunstwerk wordt afgespeeld. Dat is voor mij de ultieme vrijetijdsbesteding. Het Kijkhuis is klein, kneuterig en gezellig met vrijwilligers en een biertje van de tap. Daarom is het zo belangrijk dat niet alle bioscopen worden overgenomen door grote partijen maar dat die persoonlijke benadering blijft en dat de lokale ondernemers nieuwe bioscopen bouwen.’

Het Joppe

‘Ik ben geboren in Suriname en toen ik tweeënhalf was zijn we in de Merenwijk komen wonen, waar ik tot mijn vijftiende gewoond heb. Dat was een geweldige tijd en het Joppe speelde daar een grote rol in. Zwembroek aan, handdoek over de schouder en op de fiets. Van de brug springen, chillen, van alles is daar gebeurd. Ik was onlangs op zoek naar een nieuw huis maar heb mijn vriendin helaas niet kunnen overhalen om in de Merenwijk te gaan wonen.’

Borgman Borgman, Nieuwe Rijn

‘Tom Borgman en ik zaten bij elkaar in de klas op de middelbare school en we zijn rond dezelfde tijd begonnen met ondernemen. Wij nemen de koffie van Borgman Borgman af, maar als ik hier aan de drukte wil ontsnappen ga ik graag in hun zaak zitten. Nowa’s, de platenzaak op de Haarlemmerstraat, schenkt hun koffie ook. Supercoole plek met relaxte mensen.’

Voorheen was je mede-eigenaar van De Engelenbak aan de Lange Mare. Hoe is Bar Lokaal daarna ontstaan?

‘Mijn compagnons zijn de eigenaren van De Uyl van Hoogland, het café hier aan de overkant. Zij zagen natuurlijk een leegstaand pand en hebben mij toen benaderd om samen dit te gaan doen. Op dat moment liep mijn tijd bij De Engelenbak af. Eigenlijk was ik van plan om naar New York te gaan om daar een periode in een keuken te gaan werken en inspiratie op te doen, maar dat is er niet van gekomen. Het werd of/of en ik vind deze plek zo leuk dat ik ervoor ben gegaan.’

Vooral op cultureel gebied zit Leiden in de lift. Zie je Bar Lokaal als onderdeel van die beweging?

‘Niet per se als onderdeel, maar ik ben er wel bij betrokken en zit bijvoorbeeld in het bestuur van de Wibar. Leiden is net een groot dorp, iedereen die iets doet kent elkaar. Wanneer er een klik is zit je al snel met elkaar een biertje te doen of een serieuze bak koffie te drinken om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De mindset is dat we van Leiden een grote stad willen maken, we willen meedoen. Ik zit vol energie door alles wat er gebeurt en alles wat er gaat komen.’

Wat mis je nog in Leiden?

‘Nou, dan heb ik een primeur voor je: we zijn bezig met een nieuwe zaak. De zaak Pino op de Hooigracht hebben we overgenomen en daar ga je mijn passie voor de grote stad terugzien met New York sandwiches. Voor ’s middags, maar ook als ontbijt en avondeten. Soep, salade, desserts: je kunt straks je hele maaltijd bij Pino’s Sandwich shop bestellen. We behouden de naam, die past goed bij het concept want hij refereert aan de immigranten die in New York alle deli’s begonnen die ons inspireren.’

Stel dat je morgen opeens wakker wordt als burgemeester van Leiden, wat doe je dan als eerste?

‘Eigenlijk hoeft er niet zo heel veel te gebeuren. Een zwik aan goede restaurants en bars erin, cultuur hoog op de agenda zetten en voor elkaar zorgen. Mensen uit alle culturen moeten zich hier welkom voelen en daarvoor moeten we samenwerken. Er zijn nu veel nieuwe Leidenaren die altijd hard gewerkt hebben maar zich nu zitten te vervelen, het lijkt me fantastisch om die bij Pino’s een werkplek te kunnen bieden. Een leuke kunstacademie zou hier ook goed passen: dat trekt creatievelingen naar een stad toe en daarvan wordt alles beter.’

 

 

Sophie Jansen