• Bas Schreuder (midden) met mede-initiatiefnemer Bjorn de Jong en medewerker Mylène Alves da Silva.
4 januari 2019,

De Paradijsvogel brengt leven naar het stationsgebied

Bij het busplatform leunt een pand tegen het station aan. Een pand dat de afgelopen jaren vele bezettingen kende maar nooit tot leven kwam. Tot nu. In februari opent hier De Paradijsvogel, de foodbar die hopelijk een grote stap is richting een levendig stationsgebied. Cultuurfonds Leiden werd door het pand geleid door initiatiefnemer Bas Schreuder.

Bas: Welkom in de Vogel, we zijn vandaag officieel begonnen met schoonmaken. Alle spullen die hier staan zijn nog van de vorige eigenaar en die gaan we gewoon gebruiken. We gaan voor een urban uitstraling: strakke lijnen en veel kleur gecombineerd met planten. Meubels moeten we gewoon slim gaan zoeken. We willen vooral dingen hergebruiken en transformeren of zelf maken.

En als jullie straks open zijn, wat kunnen we dan verwachten?

Je komt beneden binnen in de food bar, meer een klassieke restaurantopstelling waar onze ouders het ook leuk vinden om te eten. Qua eten gaan we een streetfoodmenu neerzetten. Kleine gerechtjes maar kwalitatief goed met veel smaak. We zitten hier op een hele internationale plek dus het is ook eten van over de hele wereld met producten van lokale leveranciers. We doen mee aan De Duurzaamste Kilometer dus dat staat ook zeker hoog op de agenda.

Op de bovenverdieping is heel veel loze ruimte die nu afgesloten is. Dat gaan we openbreken en zo ontstaat een bar van twaalf meter lang. Dat wordt hét pronkstuk. De wc wordt helemaal omgebouwd tot één grote toiletexperience. Dat moeten mensen zelf maar gaan ervaren.

Iedere Leidenaar is op weg naar het station weleens langs het pand gelopen, maar ik denk dat weinigen hier ooit binnen zijn geweest. Waarom denk je dat dat is?

Het pand is tien jaar geleden neergezet door een marketeer uit Haarlem. Die dacht slim te zijn omdat er een Pathébioscoop aan leek te komen en hij dan op de loop daarheen zou zitten. Dat is nooit gebeurd en daarom zijn de enigen die hier langslopen mensen die snel ergens heen moeten. Bar, grill, sushi, wok, geen tent heeft het hier volgehouden.

Het nieuwe stationsgebied moet straks een uitgaansgebied worden dus wij kunnen mooi een voorproefje bieden. Met de Red Carpet Lounge en Paco Ciao erbij wordt al een begin gemaakt, dat willen we doorzetten. Het is zeker de bedoeling dat hier gedanst gaat worden en ieder weekend staan er ook culturele activiteiten op het programma en natuurlijk muziek. Dat kan prima want het gebouw is heel dicht geïsoleerd. We weten nog niet helemaal zeker tot hoe laat we ’s nachts open kunnen blijven, maar we gaan experimenteren en zijn positief gestemd.

Jullie zitten hier tijdelijk, hoe kijk je daar tegenaan?

Tijdelijkheid zijn we al gewend van ons vorige project De Buurt. Dat was maar een paar maanden, hier mogen we zeker twee jaar zitten. Na De Buurt waren we superenthousiast maar we zagen ook dat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag tijdelijk eerder vijf tot tien jaar betekent terwijl men in Leiden denkt in maanden. Tijdelijkheid wordt pas leuk en waardevol als de periode wat langer is want dan is het het ook waard om in je project te investeren. Dan kun je opbouwen, je publiek als het ware laden.

Is er ook ruimte voor samenwerking met andere lokale partners?

Absoluut. Toen De Buurt opende hadden we heel kort de tijd en wisten we meteen: dit moet ingevuld worden door Leidse initiatieven. Retailers, horeca-ondernemers en culturele organisaties. De horeca dat zijn we nu zelf, de rest laten we graag invullen. Leidse DJs krijgen bij ons echt een plek, collectief ROEM kan bij ons terecht, er is ruimte voor dans en nog veel meer. Als mensen daar goede ideeën voor hebben mogen ze altijd langskomen of mailen.

Wanneer gaan jullie open en wat moet er voor die tijd nog gebeuren?  

Het streven is op 1 februari open te gaan en momenteel zoeken we met name nog een kok. Zodra we open zijn is dat van woensdag tot en met zondag, van 4 uur ’s middags tot zolang het gezellig is. Eventueel zijn we op andere momenten ook open voor bijvoorbeeld vergaderingen en workshops. Wij zijn ook aan het kijken of we voor de deur een terras kunnen openen. Dat betekent meer tafeltjes maar vooral betekent het levendigheid in het gebied.

Het pand is al tien jaar lang zwart van kleur, daar gaan we ook wat aan doen. Op de voorgevel gaat onze huisstijl verwerkt worden, op de zijgevel gaat een Portugese graffitikunstenaar aan de slag. Kunst in de openbare ruimte dus, dat bieden we ook nog.

Volg De Paradijsvogel hier om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. 

Sophie Jansen