11 december 2018,

DansBlok: Platform voor professionele dans in Leiden

In het Lipsiusgebouw, waar één van de studio’s vandaag dienst doet als repetitieruimte, spreek Cultuurfonds Leiden met Rosa Allessie. Zij is initiatiefnemer van DansBlok, een collectief van professionele dansers en makers uit Leiden, en repeteert later vandaag voor een optreden in de Red Carpet Lounge op zondag 16 december.

Rosa: Ik vorm de organisatie van DansBlok samen met Éryn Nieuwint en Dieuwertje Spek. We komen allebei uit Leiden en hebben elkaar ooit ontmoet op de Leidse Balletschool. Na jaren op andere plekken gewoond te hebben zijn wenu terug in Leiden. Onze behoefte is vooral om als jonge makers een podium voor onszelf  en een levendige danscultuur in de stad te creëren om het Leidse publiek een wat uitdagender cultuuraanbod te geven.

Leiden is eigenlijk een heel culturele stad; aan film, muziek, musea en toneel geen gebrek. Waarom bleef dans tot nu toe achter?

Het gemis van een goed danspodium. Dans leefde zeker wel toen het LAK theater er nog was, daar werd veel dans geprogrammeerd. Ins Blau doet dat nog steeds maar dat is een klein theater, je kan er geen grote producties kwijt en er is geen ruimte voor decors. De Leidsche Schouwburg is als danspodium niet erg geschikt omdat het een lijsttheater met slechte zichtlijnen is en het podium geen vlakke vloer heeft, dat vinden ze zelf ook jammer. Ze programmeren wel dans, maar het is niet ideaal.  Ook is er in Leiden wél een groot aanbod aan dansscholen voor amateurdansers maar geen kunstacademie.

Bij gebrek aan een geschikt danstheater kiezen jullie er juist voor om op vreemde plekken te gaan dansen. Vorige keer in de Sterrewacht en nu de Red Carpet Lounge.

Op locatie doorbreek je de vierde wand. Bij onze events zit het publiek heel dicht op de dansers. Zo word je als toeschouwer uitgedaagd terwijl het als danser heel leuk is om zo sterk met het publiek in contact te staan.

Ook spreken de verschillende locaties die we kiezen steeds een ander publiek aan. In de Sterrewacht kwamen mensen die nooit eerder naar een dansvoorstelling geweest waren maar die de locatie gewoon heel tof vonden. De Red Carpet Lounge is een plek met heel veel verschillende culturele activiteiten en ook daarmee hopen we een nieuw publiek aan te spreken. De mensen die ieder jaar trouw tien voorstellingen uit het schouwburgboekje kiezen waarderen we ook heel erg, maar juist als jonge culturele organisatie vinden we het belangrijk een nieuw publiek aan te spreken.

Waarom heeft Leiden dans nodig? Wat voegt dans toe aan het cultuurlandschap?

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, welke taal je spreekt of hoe oud je bent: dans is doorgaans toegankelijk omdat het woordeloos is. Dat fysieke, dat begrijp je altijd en daarom kan het bij heel veel mensen iets teweeg brengen.  

Wat kan het publiek verwachten bij de komende editie?  

We programmeren hedendaagse dans. Die term slaat niet op een bepaalde stijl maar vooral op makers van nu. Je hebt dansgezelschappen die al twintig jaar met dezelfde choreograaf ongeveer dezelfde stijl neerzetten. Kan heel boeiend zijn, zeker, maar het is leuker om makers van nu een kans te geven hun werk te tonen. In de Red Carpet Lounge hebben we twee solo’s, twee duetten, vier dansfilms en een fotoexpositie.

We zien onszelf echt als een platform voor professionele dans in Leiden: als productieplek, als organisator van evenement, als portfolio van stukken en als netwerk. We hebben de evenementen nodig om publiek te bereiken en als premièremoment voor onze eigen stukken, maar we willen er echt naartoe dat wij makers de ruimte geven om nieuw werk te maken en op die manier een portfolio creëren die we kunnen doorprogrammeren, zodat het platform veel meer een netwerkfunctie krijgt.

Wat betekent de bijdrage van het Cultuurfonds daarin?

Zonder die steun waren we hier nu niet geweest. We maken er echt een punt van om alle dansers voor een evenement te betalen, ook al is het niet veel. De bijdrage gebruiken we in dit geval geheel voor het aankomende evenement, maar we werken toe naar een structuur waarbij we een deel reserveren als makersbudget om nieuwe stukken te maken, speciaal toegepast op onze locaties.

In onze wereld wordt vaak gevraagd om voor heel weinig om zelfs niks te dansen, maar dit is mijn vak. Ik heb hiervoor gestudeerd, ik blijf studeren en werk keihard. Heel vaak horen we ‘jullie zijn zo goed bezig,’ maar je hebt geen idee hoeveel onbetaalde uren erin zitten. We doen het met liefde, maar op een bepaald moment kun je gewoon niet meer verder. Zo’n bijdrage van het Cultuurfonds zie ik als échte erkenning dat we op de goede weg zijn en iets moois neerzetten.

 

De vierde editie van DansBlok vindt op zondag 16 december plaats in de Red Carpet Lounge (Stationsweg 31-33), meer info en tickets zijn hier te vinden. Meer DansBlok? In seizoen 2019/2020 treedt DansBlok voor aanvang van iedere dansvoorstelling op in de foyer van de Leidsche Schouwburg.

Sophie Jansen