Loading...

Binnenkort opent het vernieuwde stadhuis. Het wordt dan weer het hart van de stad, een ontmoetingsplek voor Leidenaars. Het Cultuurfonds Leiden en de gemeente Leiden hebben samen een project ontwikkeld om dat ontmoeten vorm en inhoud te geven. Met ‘Leiden Exposed’ willen we het hele jaar door tentoonstellingen maken die een brede kijk geven op de Leidse culturele sector. Naar aanleiding van de vraag vanuit makers om meer mogelijkheden tot exposeren, biedt de stadsfoyer ruimte voor deze makers om hun werk te presenteren. Het project ‘Leiden Exposed’ draagt hierbij mee aan de zichtbaarheid van zowel amateur als professionele makers in de stad. Het brede en diverse publiek dat het stadhuis bezoekt wordt verrast met uiteenlopende exposities van Leidse makers. In samenwerking met een wisselende curator zal er gewerkt worden aan mooie presentaties die om de 3 maanden wisselen. Komend jaar zal beeldend kunstenaar Emma van Noort de tentoonstellingen cureren en verschillende initiatieven en makers samenbrengen. Zij gaat in augustus 2022 van start. Ter introductie een kort interview met Emma van Noort!


“Ik ben zelfstandig kunstenaar, ik maak ruimtelijke sculpturen. Ooit afgestudeerd aan de KABK volg ik nu een MA traject aan de Piet Zwart Academie in Rotterdam. Maar tussendoor werk ik dus ook als curator. Daar ben ik ooit ingerold door de vorige cultuurmakelaar, Mirjam Flik. Die vroeg me om de kantoorruimte in het Handelshuis te gebruiken als expositieruimte voor jonge Leidse makers, zodat zij aan haar bezoekers kon laten zien wat Leiden in huis heeft. En dat doe ik nu nog steeds. Qua ruimte is een kantoor natuurlijk niet ideaal, maar de exposure aan al die bezoekers is gaaf. Ik benader kunstenaars om werk te laten zien en probeer af te wisselen tussen fotografie, schilderijen, grafische ontwerpen. Nu is er werk van Karl Karlas te zien.

Het ontbreekt in Leiden nogal aan plekken waar je experimenteel nieuw werk kunt laten zien. Of maken! Een plek waar je langs kunt gaan en kunt zeggen: ik zou hier graag een paar weken willen werken, zonder dat ik onderwijs moet geven, of voor inkomsten moet zorgen. Een plek waar je kunt samenwerken. Een plek waar je primair kunstenaar kunt zijn, en even niet ook nog tegelijk fotograaf, manager, accountant, webdesigner, verkoper hoeft te zijn.

Ja, je hebt Lucas van Leyden en Beelden in Leiden. Dat is top. En gelukkig gaat ROEM deze week een plek openen, Troef. Ben benieuwd.

Je wordt als kunstenaar wel heel ondernemend in Leiden. Door het gebrek aan werk- en expositieruimte moet je creatieve manieren gaan zoeken om toch werk te kunnen laten zien. En er zijn droomplekken in Leiden! Ik heb zelf op dit moment niks te klagen: mijn werk is te zien in Zoeterwoude, er staat er eentje in de achtertuin van de Oude UB en binnenkort start de eindexamenexpositie in Rotterdam.

Heel tof is Leiden Exposed, een nieuw project van Cultuurfonds Leiden dat ik komende twee jaar cureer. In het nieuwe Stadhuis komt een ruimte waar kunst geëxposeerd kan worden. Dat gaan we vanaf september doen! Eerst met kunstenaars die zelf een opstelling ontwikkelen, vanaf volgend voorjaar een exhibit gecureerd door mij. Het wordt een uitdaging: we willen werk laten zien dat niet zozeer leuk is als decoratie aan de muur, maar juist waar je minder snel mee in aanraking komt. Zin in!”

Cultuurfonds Leiden

Het Cultuurfonds Leiden wil dat de stad Leiden een aantrekkelijke plaats voor cultureel ondernemerskunstenaars en creatievelingen is en stelt zich op als kraamkamer voor vernieuwende, betekenisvolle en soms ook nog kwetsbare artistieke concepten.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN