• Foto: Koen Hauser
24 mei 2017,

Programma Signature Festival

Van 2 t/m 5 juni vindt de eerste editie van Signature Festival plaats in Leiden. Signature Festival is een kunst- en cultuurfestival dat in 2017 twee keer en vanaf 2018 drie keer per jaar wordt gehouden in de stad. Tijdens het festival is de binnenstad het podium voor beeldende kunst, muziek, theater en dans. Het festivalhart van Signature Festival is bij de historische Burcht. Iedere dag is hier o.a. de Signature Talkshow waar verschillende artiesten en makers te gast zijn en gesproken wordt over alles wat in Leiden tijdens het festival gebeurt. Ook is de Burcht de locatie voor o.a. De Leidse Olympus, het OpenluchtHotel en De Piano Spelen

Bekijk het programmaboekje online

BLOKKENSCHEMA  

De Stijl in Leiden

In 2017 is precies 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht in Leiden. Behalve de vernieuwende abstracte kunst die De Stijl introduceerde, hielden de kunstenaars zich ook bezig met de vraag hoe zij de samenleving opnieuw konden vormgeven. Leiden was in 1917 een dynamische plek van kunst, vernieuwing en beweging. Nu, honderd jaar later, hebben kunst en cultuur in Leiden nog steeds zichtbaar sturende werking op de samenleving en de stad.

Geïnspireerd door De Stijl, willen we tijdens het Signature Festival van 2 t/m 5 juni laten zien dat kunst en cultuur continu voor beweging zorgen en zich verhouden tot actuele thema’s in de samenleving. Tijdens het Pinksterweekend is de stad een podium aan tal van evenementen. Er zijn vijf prachtige tentoonstellingen te zien van de hedendaagse kunst 100 jaar na De Stijl, te zien op het Pieterskerkplein, Hooglandse Kerkgracht, in Achmea en het terrein voor en in de galerie van het LUMC.

Tegen het karakteristieke decor van de Leidse binnenstad, met de hofjes, grachten en herenhuizen, kan het publiek genieten van mooie theatrale en muzikale voorstellingen en presentaties. Daarbij is in de programmering opvallend veel verwijzing naar het gedachtengoed van De Stijl.

Nieuwe makers

Niet alleen brengen kunst en cultuur de stad in beweging, maar ook de culturele sector van Leiden is zelf constant in ontwikkeling. Signature Festival, voorheen Signatures Cultuurweken, staat dit jaar in het teken van verandering en aandacht voor nieuwe makers en participatie met de stad. De kern van de festivalprogrammering is ook herkenbaar: bekende evenementen, zoals Schemerstad, de Leidse Olympus en de Leidse Hofjesconcerten, vormen een belangrijk onderdeel van Signature Festival. 

Binnen het festival hebben we gezocht naar meer samenwerking en verbreding door het toevoegen van nieuwe onderdelen aan de programmering zoals de Signature Talkshow, de Piano Spelen en een Stadmanifestatie. Signature Festival hoopt daarmee een interessant programma te bieden dat toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, inwoner of toerist, van doorgewinterde kunstkenner tot enthousiaste nieuwkomer op ontdekkingstocht.